Svetový deň zraku - Každý má právo sa pozerať

10.10.2006 Celý región

Na celom svete žije vyše 160 miliónov nevidiacich alebo zrakovo postihnutých ľudí. Svetový deň zraku 2006 je celosvetovým podujatím zameraným na globálne akt...
Na celom svete žije vyše 160 miliónov nevidiacich alebo zrakovo postihnutých ľudí. Svetový deň zraku 2006 je celosvetovým podujatím zameraným na globálne aktuálne otázky slepoty.

Svetový deň zraku 2006 pripadá na štvrtok 12. októbra. Poslaním tohto dňa zraku je poukázať na skutočnosť, že pri 75% celosvetových prípadov je možné strate zraku zabrániť prevenciou alebo liečbou. Tento významný deň venovaný zrakovému zmyslu podporili organizácie participujúce na projekte VISION 2020, vrátane štátnych agentúr, oftalmologických ústavov, mimovládnych združení, zdravotníkov i zainteresovaných osôb na celom svete.

VISION 2020 - , ,Právo sa pozerať“ , predstavuje spoločnú globálnu iniciatívu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej agentúry pre prevenciu slepoty (IAPB). VISION 2020 je koordinátorom Svetového dňa zraku 2020, ktorého cieľom je eliminovať hlavné príčiny podmienenej straty zraku do roku 2020.

Základným poslaním projektu VISION 2020 je zachrániť pred stratou zraku približne 100 miliónov ľudí. Jeho úlohou je motivovať vlády krajín a spoločnosti k podpore prevencii straty zraku.

Medzi súčasné trendy populácie patrí aj jej starnutie. Kým v roku 1989 bol celoslovenský priemer veku u žien 62 rokov a u mužov 69 dnes, je to 68 u žien a 77 u mužov. So starnutím populácie sa objavujú nové očné ochorenia súvisiace s vekom. Preto je dôležité venovať veľkú pozornosť prevencii a predchádzaniu týchto ochorení.

Na Slovensku je tento deň podporovaný Slovenskou oftalmologickou spoločnosťou. Hlavnou témou tohto dňa je zamerať pozornosť na veľmi závažné ochorenia očí, spôsobujúce stratu zraku vo vyššom veku. Jedným z týchto ochorení je VEKOM PODMIENENÁ DEGENERÁCIA MAKULY (VPDM).
Odhadovaný výskyt tohto očného ochorenia v celosvetovej populácii je 5%. Tento odhad narastá s pribúdajúcim vekom, u 60 ročných ľudí 20% a u 70 ročných ľudí na 30 %. Na Slovensku podľa prepočtov medzinárodnej skupiny analytikov 1 je tento odhad okolo 270 000 obyvateľov.

Degenerácia makuly sa dá charakterizovať ako vekom narastajúce poškodenia vrodených ochranných mechanizmov sietnice. Toto očné ochorenie poškodzuje makulu – žltú škvrnu, ktorá sa nachádza v centrálnej časti sietnice. Vďaka tomuto miestu, ktoré nám sprostredkováva 90% videnia sme schopní čítať, písať, sledovať televíziu, ale aj riadiť auto. Vo vyspelých krajinách patrí vekom podmienená degenerácia makuly k najčastejším príčinám praktickej straty zraku.
Mgr. Martina Pastuchová
PR manager
 

Vyberte región